SuperWrap II – održavanje integriteta cjevovoda i spremnika

obmotana cijev

Ovo je transkript web-seminara „Solve it session“ u Belzoni održanog 1. ožujka 2018. godine. Snimljeni webinar možete pogledati ovdje:

KOJI SU PROBLEMI?

Prije svega, pogledajmo probleme koje metalne površine mogu imati. Vanjske i unutarnje erozivne sile i korozivne tvari mogu dovesti do pittinga i  stanjenja stjenki. Ako se ovi problemi ne riješe dovoljno brzo,  doći će do proboja . Navedeni probleme uglavnom vidimo na cijevima i cjevovodima, ali nastaju i na spremnicima i procesnim posudama. Sličan problem su i oštećenja uslijed korozije pod izolacijom (CUI) spremnika ili cjevovoda.

stanjenje

stanjenje stjenke

proboj

proboj stjenke

korozija pod izolacijom

Neke metode popravka koje znate su rezanje i zavarivanje. Osim svih tipičnih metalurških problema povezanih s zavarivanjem, tu je i  naravno zastoj. Također znamo da zavarivanje zahtijeva visoku razinu stručnosti.

Kada se koriste alternative zavarivanja, postavlja se pitanje dugovječnosti. Čak i kada prihvatimo popravak kao “privremeni”, želimo da traje barem koliko je i vijek trajanja imovine te da ne zahtijeva stalno održavanje.

privremeno

RJEŠENJE?

Kompozitni popravci mogu pružiti održivo rješenje uobičajenih problema održavanja. Belzona proizvodi i isporučuje kompozitni sustav popravaka Belzona SuperWrap II. To je kombinacija kompozita i armaturne trake koja je strateški osmišljena kako bi osigurala strukturalno ojačanje oslabljenim strukturama.

Belzona SuperWrap II

Kompozit koji se koristi u sustavu Belzona SuperWrap II je epoksid od 100% krute tvari. Iz tog razloga, Belzona Super Wrap II:

  • Pokazuje izvrsno mehaničko prianjanje na metalne podloge
  • Ima nisku sklonost smicanju
  • Ne skuplja se pri stvrdnjavanju (ne mijenja volumen)
  • Izuzetno je trajno rješenje jer ne korodira.

Armaturna traka je hibrid ugljičnih i staklenih vlakana. Kombinacija ova dva materijala, omogućuje visoku vlačnom čvrstoćom i manju krutost, dva važna svojstva za bilo koji sustav nemetalnih kompozitnih popravaka.

BELZONA SUPERWRAP II KOMPOZITI

U kombinaciji s armaturnom trakom mogu se koristiti tri različite vrste kompozita. Odabir kompozita ovisi o radnim i atmosferskim uvjetima u kojima se vrši popravak.


BELZONA 1981

Belzona 1981 je brzo stvrdnjavajući kompozit koja je dizajnirana prvenstveno za hladna okruženja. Belzona 1981 je namijenjena za primjenu unutar 5 ° C – 20 ° C. Belzona 1981 može se koristiti za radne temperature do 60 ° C.

BELZONA 1982

Belzona 1982 je kompozit dizajniran za primjenu u toplijim uvjetima. On je kemijski poboljšan, tako da se produžuje vrijeme aplikacije. Stoga ga je lakše nanositi u toplim uvjetima poput onih na Bliskom istoku i Brazilu. Njegova temperatura primjene je između 20 ° C i 40 ° C i može se primijeniti na površinama kojima je temperatura do 80 ° C.

BELZONA 1983

Belzona 1983 je nedavni dodatak. To je kompozit koji je dizajniran za radne temperature do 150 ° C. Nanosi se između 5 ° C – 40 ° C.

Stranica proizvoda

Postoje dvije vrste popravaka koje ćete redovito vidjeti: omatanje i zakrpe. Omatanje oko cijelog promjera obično se koriste na cijevima i cjevovodnim ako dijametar iz praktičnih razloga dopušta ovakvu primjenu.

Međutim, ako je promjer cijevi toliko velik da omatanje cijelog opsega nije praktično, tada se mogu koristiti zakrpe sustava SuperWrap II. Iako je izvođečima jednostavno izvesti omatanje na velikim 60,96 cm OD cijevima, što se svodi na osobne preferencije i mogućnosti.

Fotografije ispod prikazuju svestranost primjene Belzona SuperWrap II aplikacija. Kao što možete vidjeti Belzona SuperWrap II nije primjenjiva samo na ravnim površinama, već i na t-komadima, pa čak i iznimno velikim spremnicima!


t-komad


riser


spremnik


kraj cijevi


APLIKACIJA NA RUČNO PRIPREMLJENE POVRŠINE

Prethodno se Belzona SuperWrap II mogla nanositi samo na podloge koje su abrazivno pjeskarene, no sada se može aplicirati i na ručno pripremljene podloge sukladno sa ISO / ASME standardima, ako aplikacija zahtijeva sukladnost.

Iako ova metoda nije toliko učinkovita kao što je priprema pjeskarenjem, poznato je da je ručno hrapavljenje ili hrapavljenje električnoim alatom često praktičnije, posebno kada je pristupačnost površini možda ograničen.

Ponekad je situacija na terenu bila da klijent traži rješenje za popravka cijevi u skladu sa ISO / ASME standardima, međutim nije u mogućnosti izvesti pjeskarenje. Što smije učiniti? To nas je navelo na razmišljanje … što možemo učiniti kako bismo osigurali kvalitetu popravka klijentu koji zahtijeva popravak sukladan standardima, bez pjeskarenja? Stoga smo odlučili omogućiti da naš sustav za popravak kompozitnih cijevi Belzona SuperWrap II bude usklađen i kada se nanosi na ručno pripremljene površine…. bez potrebe za pripremom pjeskarenjem!

Prethodno su provedena opsežna testiranja kako bi se omogućilo da sustav SuperWrap II bude usklađen sa aplikacijom na pjeskarenim površinama. Sva specifična ispitivanja trebala bi se ponovno provesti na istim podlogama, istoj pripremi površine, istim laminatom za popravak, istim materijalom za punjenje, istim ljepiljenjem i načinom nanošenja prije nego se sustav može klasificirati kao sukladan sa ISO / ASME standardima za ručno pripremljene površine.

Kao što vidite, promjena pripreme površine znači da se svi kvalifikacijski testovi moraju ponovno izraditi. Sljedeća faza bila je odabir standarda kojeg bi se pridržavali, a istovremeno osigurali uvjete  da se može postići jednaka i konzistentna priprema površine.

U standardima su postojale su neke sličnosti, ISO 8501-1 ST2 je vrlo niska razina pripreme i daje niske indikativne rezultate, budući da ne smanjuje profil. ISO 8501-1 ST3, upotreba električnog alata bio je bolji, ali još uvijek ne ostvaruje profil s potrebnom razinom čistoće. Na kraju smo istražili SSPC SP-11 standard koji određuje uvjete za odgovarajuću čistoću I minimalni profil hrapavosti od 25 mikrona, koji je iz tog razloga i odabran.


SP-11 novi metal


SP-11 rupičasti metal

Ispitivanje sukladnosti na ručno je pripremljeno i provedeno na dvije od naših Belzona SuperWrap II kompozita, Belzona 1981 i Belzona 1982.

Nismo proveli ispitivanje upotrebom kompozita Belzona 1983 jer se koristi za primjenu na višim temperaturama / više rizičnim aplikacijama pa zato za Belzona 1983 preporučujemo samo pripremu abrazivnim pjeskarenjem.

Završili smo testiranje sukladnosti, no želimo pružiti dodatne dokaze o dugotrajnoj izvedbi sustava Belzona Super Wrap II, stoga smo proveli test E-1000 – 1000 sati. Kada se ovo testiranje završi, uvjereni smo da će rezultati pružiti daljnje dokaze o izdržljivosti sustava Belzona Super Wrap II tijekom dužih vremenskih perioda.

OBUKA I PRIMJERI

Ekstenzivno testiranje nije jedini način na koji osiguravamo kvalitetno rješenje. Također vodimo tečajeve za podizanje i održavanje globalnih standarda primjene u našim centrima za obuku u Miamiju, Harrogateu i Chonburiju.

[metaslider id=4307]

Možemo trenirati instalatere, nadzornike, dizajnere i trenere. Nakon postizanja razine trenera, ta osoba može pokrenuti tečajeve za instalatere i nadzornike na lokalnoj razini. Također vodimo evidenciju svih ljudi koji su primili obuku Superwrap. Većina zemalja sada ima certificirane instalatere i nadzornike. Tu su i mnogi dizajneri koji mogu proizvesti Belzona SuperWrap II dizajn u skladu s ISO ili ASME standardima. Tu je i nekolicina trenera koji su u mogućnosti izvršiti trening Belzona SuperWrap II na lokalnoj razini.

Brošura obuke

BELZONA KNOW-HOW IN ACTION

Sada ćemo staviti ovu obuku u praksu i pogledati neke reference s terena. Činjenica je da Belzona vodi veliku bazu podataka o referencama na javno dostupnoj web stranici: khia.belzona.com

Vrlo je jednostavna za korištenje. Jednostavno odete na web-lokaciju i tražite po ključnim riječima. Te ključne riječi mogu se odnositi na određeni problem, industriju, aplikaciju ili proizvod.

Nedavno je neovisna tvrtka Industolutions, provela je istraživanje o tvrtkama koje imaju najviše B2B referenci i utvrdila da je Belzona na četvrtom mjestu na globalnoj razini u objavi uspješnih referenci.

khia.belzona.com

5 prvih tvrtki sa najviše referenci

PRIMJER 1

Pogledajmo nekoliko primjera Belzona SuperWrap II koja se koristi za obnavljanje integriteta imovine. Prvo, idemo u Sjeverno more, gdje je cjevovod odvoda helidecka zahtijevao opsežne popravke. 3 omota ukupne debljine 6 mm nanesena su tijekom 2 perioda od 14 dana. Kombinacija oštećenja cijevi i stanjenja stjenke popravljena je sa Belzona Super Wrap II. To je bila velika aplikacija s 320 litara upotrijebljenog kompozita, gotovo 500 metara armaturne trake i 55 kilograma Belzone 1111 koja se koristila za punjenje depresija prije nanošenja trake.


stanjenje stjenke

stanjenje stjenke


proboj stjenke

proboj stjenke


obmotana cijev

picture161


obmotana cijev


PRIMJER 2

Prethodni primjer prikazao je offshore aplikaciju, a sada pogledajmo neke kopnene aplikacije. Ovdje imamo spremnik od ugljičnog čelika u Španjolskoj. Cijev pod izolacijom je korodirala. U ovom je slučaju, Belzona SuperWrap II je primijenjena kao zakrpa na nekoliko mjesta. Opće pravilo je da sve dok se Belzona SuperWrap stvdnjava, popravak se može dovršavati bez dodatne  pripreme. Budući da je to bio spremnik promjera 6 m, folija korištena za odlijevanje je korištena i za učvršćivanje zakrpe.


zakrpa spremnika

zakrpa


zakrpa spremnika

zakrpa


premaz zakrpe

premaz zakrpe


CUI spremnika


PRIMJER 3

U našem posljednjem primjeru htjeli smo vam pokazati nešto malo drugačije. U sustavu hlađenja nuklearne elektrane, cijev koja strši iz betonskog zida bila je jako korodirana. Rezanje i zavarivanje ili bilo kakva vanjska sanacije nije bila izvediva jer se korozija nastavila širiti van betonskog zida.

Dakle, kako sanirati kad se ne može popraviti izvana? Saniramo iznutra. Za ovaj je popravak proizveden i ugrađen kompozitni rukavac od SuperWrap II. Rukavac je ugrađen sa Belzona 1161 i premezan Belzonom 1321.

Pogledajmo kako su to učinili. Za izradu rukavca od SuperWrap II korišten je plastični odljevak. Plastični odljevak je obložen kompozitom, zatim je nakon stvrdnjavanja kompozita i uklanjanja plastičnog odljevka, kompozotni umetak obrušen kako bi bio spreman za umetanje. Kao što možete vidjeti, izrađena je i potpuno novi prirubnica. Sjajna i jedinstvena aplikacija!


korodirana cijev


cijev prije


kompozitni umetak


 


izrada umetka


učvršćivanje umetka


stvrdnuti umetak


 


obrušeni umetak


umetak


cijev poslije


 

TESTIRANJE U AKCIJI

Dakle, ovo su samo neki primjeri s terena, više dostupnih imate na khia.belzona.com. Pogledajmo testiranje sustava SuperWrap II koji pridonosi izvedbi tih uspješnih aplikacija. Iako je sustav SuperWrap II uspješno prošao ISO / ASME testiranje sukladnosti, također smo proveli i dodatna ispitivanja za generiranje dodatnih podataka o performansama sustava u ekstremnim uvjetima.

TEST OTPORNOSTI NA VRUĆE ULJE

Ovaj test je proveden kako bi se dokazala otpornost Belzona SuperWrap II sustava na povišene temperature sa vrućim uljem kao medijem.

Za maksimalan tlak od 10 bara projektirali smo 4 tlačne špule. Zatim smo ih pod tlakom omotali u skladu s kreiranim dizajnom, prije nego što smo ih testirali u ulju temperature u prosjeku od 143 ° C.

Iako je namotaj dizajniran samo da izdrži maksimalni tlak od 10 bara, prosječan tlak proboja 4 omotaja iznosio je 44 bara, što je 4 puta više nego što je sustav dizajniran!


ispitna stanica

Ispitna stanica


testirano do probija


uvećano


TESTIRANJE TERMALNOG ŠOKA

Još jedan primjer daljnjih ispitivanja koje smo nedavno izvršili je ispitivanje termalnog šoka sustava SuperWrap II. Ovdje smo zagrijavali sustav SWII do 100 ° C prije nego što smo uzorke uronili u kupelj s otapalom do temperature od -60 ° C. Test je ponovljen pet puta, istovremeno provjeravajući da li su nastale pukotine. Zadovoljstvo nam je objaviti da testiranje termelnog šoka nije imalo negativan utjecaj na sustav Belzona Super Wrap II.

BELZONA SUPERWRAP II VS KONVENCIONALNO EPOXI OBMATANJE

Čak i nakon što smo pružili dokaze o testiranju koje smo proveli s Belzonom Super Wrap II, i dalje nas pitaju; zašto koristiti Belzona SuperWrap II popravak preko standardnog kompozitnog namota koji se godinama koristio na terenu ako nije potrebna usklađenost popravka sa standardima?

Video ispod prikazuje još jedan razlog zašto. Ovdje možete vidjeti konvencionalni omot cijevi koji se testira usporedno sa Belzona SuperWrap II omotajem. Možete vidjeti kako se pritisak povećava na oba popravka, ali gledajte kako konvencionalni omot prsne, a sa sustav Belzona Super Wrap II ne.

To jasno pokazuje da konvencionalni omot prsne kohezivno, zajedno s projektilom koji odleti. Međutim, sustav Belzona Super Wrap II prsne adhezivno duž linije, omogućujući polagano smanjivanje tlaka u sustavu.

BELZONA SUPERWRAP II TEST TLAKA

Belzona SuperWrap II pruža alternativnu, ekonomičnu i dugotrajnu opciju u usporedbi s konvencionalnim alternativama. Sustav Belzona SuperWrap II ima mnoge prednosti primjene, osiguravajući jednostavnu i sigurnu aplikaciju, kao i mnoge prednosti u funkcionalnosti, primjerice izvrsna mehanička svojstva i kemijska otpornost.